marți, 10 aprilie 2012

Avantajele și dezavantajele internetului ca mod de socializare


Avantajele și dezavantajele internetului ca mod de socializare:

          Internetul a fost creat prima dată pentru armată, era folosit în scopuri militare, în vederea obținerii de informații si de spionaj. După ce armata a văzut că acestă metodă nu mai dă rezultate, internetul a ajuns pe mâna oamenilor de rând. Important nu este cum a ajuns pe mâna oamenilor,ci mai exact ce fac aceștia cu internetul.
          Unii il folosesc ca bază de date, o resursă infinită de informații cu privire la tot ceea ce îi înconjoară pe oameni și tot timpul reactualizată. Apoi internetul a ajuns să stea la baza economiei mondiale, de el depinzând foarte multe companii cum ar fi: cele aeriene, serviciile de urgență etc.
          În cele din urmă a ajuns cel mai important mijloc de comunicație. Unii oameni au avut geniala idee de a face din internet o mega sală de conferință” la care să poată participa toți utilizatorii de internet. Cei care au făcut asta nu au investit o cantitate mare de bani, însă au avut de câștigat foarte mult de pe urma a ceea ce au făcut: reputație, apreciere, un grad mare în societate. Să vedem cum ne-a afectat pe noi acest lucru. Ne-a prins bine acest fapt fiindcă poți comunica cu cineva îndepărtat mult mai eficient și mult mai ieftin decât în alte moduri cum ar fi telefonul, sau chiar scrisorile. Acesta poate fi considerat cel mai mare avantaj al internetului.
          Însă, ca orice lucru de care ne folosim, oricât de benific ar fi, tot are niște dezavantaje majore pe care noi nu le observăm decât după o periaodă îndelungată de timp. Internetul prezintă niște probleme la nivelul relațiilor interumane, în special cele conjugale. Ne afectează în special pe noi, cei tineri, care dispunem de acest mijloc de comunicare din plin. În principal calculatorul funcționează ca un vid, o presiune negativă care ne absoarbe imaginația, lăsând corpul, cu toate aspectele sale pozitive si negative deoparte, lasand emoțiile afară. Ești ca într-un joc în care ființa ta, tot ceea ce te caracterizează cu adevărat se estompează, lăsând doar lucrurile de suprafață  să te controleze și în final să îi controleze și pe ceilalți participanți. Tinzi să spui de fiecare dată numai lucruri false, lucruri care nu țin de tine, iar acest lucru te face superficial. Partea negativă în toate astea e că vei deveni și în viața reală la fel de superficial. Așadar trebuie folosit rar și puțin acest mijloc de comunicare, nu trebuie sa devină un drog pentru tine. Efectul nedorit al acestui mod de comunicare își arată colții cu adevărat, atunci când va trebui să te întâlnești față în față cu persoana cu care comunici pe diferite site-uri de socializare. Acest efect constă într-o tăcere deplină, într-o frică ce nu poți scăpa de ea, și desigur, ești plin de emoții. Toate cele trei elemente sunt legate între ele de aspectele tale pe care le-ai estompat în lumea virtuală, aspecte care acum au ieșit la suprafață fără voia ta, te-ai dat de gol singur. Îți este frică mai mult fiindcă nu știi ce părere va avea persoana respectivă despre tine, nu știi ce va zice în continuare, iar emoțiile sunt datorate misterului și a dorinței de a afla dacă, în cele din urmă, dupa întâlnire mai exact, persoana te va respinge, sau dimpotrivă, se va apropia mai mult. Gândindu-te mereu la aceste lucruri uiți motivul pentru care voi doi sunteți în acel loc, astfel iți irosești și timpul și nu mai realizezi nimic. Factorul principal care îți face întâlnirea un chin fiind expresivitatea, modul în care îți exprimi sentimentele, tu fiind obișnuit la calculator să-ți exprimi acele sentimente prin simple iconițe sau emoticonuri, nu mai poți fi tu însuti. Acest lucru nu ți se întâmplă numai ție ci și persoanei din fața ta. Și această persoană suferă din aceleași lucruri ca și tine într-o măsură poate mai mică, poate mai mare. Acest gând, că nu ești singurul căruia i se întîmplă, ar trebui să-ți schimbe părerea, să te facă să înțelegi că trebuie să ai mai multă încredere în tine și că vei depăși toate greutățile în scurt timp și că data viitoare îți va fi mult mai simplu să exprimi ceea ce îți spune inima.
          Avem nevoie de societate ca de aer, avem nevoie sa trăim în acea societate, nu să ne ascundem în spatele unor ecrane, care ne transformă din oameni, în niște roboți fără sentimente, cu inima de piatră.

(Autor:Sandu Vlad)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu